Domowe sposoby na dolegliwości w chorobie wrzodowej

Ból brzucha

Wrzody żołądka to powszechny w Polsce problem, na który cierpi co dziesiąty pacjent. Większość z nich stanowią ludzie młodzi lub w średnim wieku. Co więcej, wrzody rozwijają się częściej w dwunastnicy, niż w żołądku. Dają serię nieprzyjemnych objawów i potrafią bardzo uprzykrzyć życie. Dlatego w poniższym artykule podpowiadamy, jak leczyć dolegliwości spowodowane wrzodami, domowymi sposobami.

Choroba wrzodowa – przyczyny

W zasadzie do dzisiaj nie wiadomo, skąd się biorą wrzody, mimo wieloletnich prac i badań nad tym problemem. Wytypowano jedynie kilka prawdopodobnych scenariuszy. Na pierwszym miejscu znalazł się kwas solny wchodzący w skład soku żołądkowego. Pełni on ważną rolę w procesie trawienia, gdyż zabija bakterie, które trafiają do organizmu wraz z jedzeniem. Stąd też wrzody leczy się również dietą, czytaj więcej na kochamczytac.pl, która zakłada m.in. wyeliminowanie z jadłospisu produktów wydymających. Kiedy w soku żołądkowym jest za dużo kwasu solnego, wówczas bez większych trudności uszkadza on błonę śluzową żołądka.

Za występowanie wrzodów odpowiedzialne są również czynniki genetyczne, ponieważ odnotowano, że u ponad 50% badanych wrzody występują rodzinne. Inną przyczyną może być zarzucanie żółci do żołądka. W sytuacji, kiedy wszystkie procesy w organizmie zachodzą prawidłowo, wówczas znajduje się ona tylko w dwunastnicy. Natomiast kiedy dochodzi do odchyleń od normy, powraca ona do żołądka i uszkadza jego ścianki, co w następnej kolejności powoduje powstawanie wrzodów.

Kolejną opcją braną pod uwagę jako przyczyna powstawania wrzodów jest nadmierne stosowanie leków przeciwzapalnych i przeciwbólowych zawierających kwas acetylosalicylowy oraz leków przeciwreumatycznych, które w zasadzie zawsze uszkadzają błonę śluzową żołądka. Z pewnością swój udział ma również stres, ponieważ wszystkie emocje i stany nerwowe mają wpływ na pracę ośrodkowego układu nerwowego oraz trawiennego, a w ścianie żołądka znajdują się zakończenia tzw. nerwów błędnych, odpowiedzialnych za stymulowanie wytwarzania soków żołądkowych.

Wrzody – objawy

Objawy wrzodów uzależnione są od ich lokalizacji oraz wieku pacjenta. Najczęstszą dolegliwością jest ból na środku brzucha, poniżej mostka lub nad pępkiem. Jest to ból piekący. Niekiedy chorzy mają wrażenie, że odczuwają ciągły głód. Typowymi objawami wrzodów są również mdłości, odbijanie, gazy, niekiedy wymioty. Przy wrzodach żołądka charakterystyczne jest nasilenie bólu po jedzeniu. Zazwyczaj pojawia się po ok. godzinie od posiłku, szczególnie jeśli był on przyprawiony ostrymi przyprawami, kwaśnymi sokami lub po zjedzeniu rosołu. Przyczyną tego dokuczliwego bólu są niewielkie nadżerki, które to nieleczone, przekształcają się we wrzody.

Choroba wrzodowa – leczenie

Naturalne leczenie za pomocą odpowiedniej diety oraz zmiany stylu życia to najlepsze i zarazem najskuteczniejsze sposoby na pozbycie się kłopotliwych problemów związanych z chorobą wrzodową. Po wystawieniu diagnozy przez lekarza należy jak najszybciej wdrożyć leczenie, które złagodzi dolegliwości i zapobiegnie nawrotowi choroby. Leczenie wrzodów domowymi sposobami nie należy do łatwych, gdyż wymaga całkowitej zmiany trybu życia oraz pozbycia się złych nawyków żywieniowych.

Po pierwsze, należy ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z picia kawy, która często podrażnia śluzówkę żołądka. Konieczne jest również ograniczenie stresu, unikanie przyjmowania leków przeciwbólowych, które mają niekorzystny wpływ na pracę żołądka i wątroby. Wrzody można skutecznie leczyć za pomocą ziół takich jak kurze ziele, liść mącznicy lekarskiej, szałwia lekarska, ziele dziurawca oraz babka lancetowata, które ułatwiają regenerację żołądka, działają przeciwkrwotocznie, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo.

W leczeniu wrzodów podstawę stanowi zdrowa dieta, zakładająca ograniczenie lub wyeliminowanie takich produktów jak:

  • tłuste sery,
  • smażone mięsa,
  • produkty mączne,
  • warzywa typu fasola, kapusta, bób, groch, powodujące wzdęcia,
  • napoje gazowane,
  • herbata, alkohol,
  • ostre lub mocno przyprawione potrawy,
  • ocet,
  • sztuczne zupki i gotowe obiady.

Mięso oraz ryby powinny być gotowane na parze. Warzywa i owoce poddawane zaś lekkiej obróbce termicznej poprzez ugotowanie, gdyż stają się wówczas lepiej strawne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *