Jakie witaminy ma sałata? Rodzaje sałaty

Liście sałaty

Sałata to roślina bardzo często pojawiająca się w naszej kuchni. Jest zdrowa dzięki bogatemu źródłu witamin, lekkostrawna, jak również można jej użyć do przyrządzania bardzo wielu potraw. Jak jednak wygląda w rzeczywistości wartość odżywcza sałaty? Jakie ma witaminy? Jakie rodzaje sałaty możemy spotkać?

Sałata – charakterystyka

Sałata to właściwie nazwa dla ogółu roślin jednorocznych, które mogą występować w różnych odmianach i gatunkach. Jest to popularna roślina uprawna i warzywo wykorzystywane jako część wielu różnych dań. Jest zdrowa i smaczna, bogata w witaminy i minerały, a także niskokaloryczna, dzięki temu, że większość rośliny stanowi woda. W sklepach można znaleźć wiele jej odmian, a każda z nich będzie mieć inne właściwości, tak smakowe, jak i zdrowotne.

Jakie witaminy ma sałata?

Ta niepozorna roślina liściasta może poszczycić się bogactwem zawartych w niej witamin i minerałów. Posiada więc dużej ilości witaminy A, E, D, C oraz te z grupy B. Oprócz tego bogata jest także takie minerały jak żelazo, wapń, magnez, kwas foliowy oraz potas. Dzięki temu jest źródłem prozdrowotnych właściwości – chroni organizm przez wolnymi rodnikami, działa na układ krążenia, układ nerwowy, wspomaga trawienie (źródło błonnika), a także pomaga w zasypianiu.

Jakie są rodzaje sałaty?

Najpopularniejszym typem sałaty na rynku jest sałata masłowa, ale trzeba pamiętać, że dostępnych jest wiele odmian tej rośliny, a każda z nich ma nieco inne właściwości. Oto kilka najpopularniejszych rodzajów sałaty:

  • Sałata masłowa – to najpopularniejsza sałata w sklepach, ma miękkie liście w jasnej barwie zieleni, często podawana ze śmietaną; źródło witamin A, C, E, B1, B2, wapnia oraz żelaza; pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn
  • Sałata lodowa – druga popularna odmiana, jest bardziej chrupka i soczysta, a jej główka jest cięższa; zawiera witaminy A, D, E, B9, beta-karoten i kwas foliowy, jest też dużym źródłem błonnika pokarmowego
  • Sałata rzymska – przypomina kapustę, ma długie i pomarszczone liście oraz luźną główkę, a w smaku jest słodsza; zawiera witaminy B1, B2, PP, C i karoten, a także wapń, żelazo i fosfor
  • Sałata kędzierzawa – zwana też endywią albo sałatą fryzowaną; ma mocny smak wyrazisty smak; źródło potasu, wapnia, żelaza oraz witamin A, B, C
  • Sałata lollo (karbowana) – jest bardzo dekoracyjna, lekko pomarszczona, najczęściej zielona albo z czerwonymi przebarwieniami; posiada witaminy A, B, C, fosfor, wapń i potas
  • Roszponka – ma lekko orzechowy smak, małe i delikatne liście i bardziej przypomina zioło niż sałatę; zawiera dużo karotenu oraz witaminy C i świetnie sprawdza się przy detoksykacji organizmu i przy problemach żołądkowych
  • Rukola – to roślina z rodziny kapustowatych, kora od jakiegoś czasu przeszła na stałe do dietetyki, zawiera witaminy A, C i Ka, jak również ma duże właściwości antynowotworowe
  • Radicchio (cykoria sałatowa) – przypomina nieco w smaku właśnie cykorię i ma lekko gorzkawy posmak, za to jest źródłem witamin A, B i D, a także kwasu askorbinowego, wapnia oraz magnezu; posiada bordowo-białe liście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *