Wartości odżywcze i właściwości papryki. Dlaczego warto jeść paprykę?

Papryka na desce

Papryka to warzywo, które wyróżnia się nie tylko różnorodnością smaków w zależności od odmiany, ale i niezwykłymi wartościami odżywczymi. To bogate źródło witamin i minerałów, a także posiada właściwości lecznicze. Dobrze wiedzieć, dlaczego papryka jest zdrowa i dlaczego warto włączyć ją do diety.

Skąd przywędrowała do nas papryka?

Papryka i liczne jej odmiany to roślina, która przywędrowała do Europy z Ameryki Centralnej i Południowej w czasach wielkich odkryć geograficznych. Mówiąc dokładniej, została ona odnalezione w Peru i początkowo traktowana jako przyprawa ostrzejsza od pieprzu. Dopiero z czasem możliwości jej wykorzystania znacznie się poszerzyły i wkrótce stała się jedną z ważniejszych roślin nie tylko w kuchni, ale i w medycynie, a niektóre gatunki także uprawiane są jako rośliny ozdobne. Do dziś walory smakowe i zdrowotne papryki są nie do przecenienia.

Jakie wartości odżywcze ma papryka?

Liczne odmiany papryki są niezwykle bogate w witaminy i minerały. Co może być dla wielu zaskoczeniem, zawiera ona dużo witaminy C, nawet więcej niż cytryna, a co ważniejsze, nawet pod wpływem obróbki kulinarnej nie traci tych wartości. Dodatkowo zawiera także inne witaminy, w tym te z grupy B, a także witaminę A i E. Nie można zapomnieć także o minerałach. Papryka jest więc bogatym źródłem potasu, żelaza, wapnia, fosforu oraz magnezu. Zawiera także spore ilości kwasu foliowego i błonnika.

podobne:  Jak leczyć alergię pokarmową? Jak radzić sobie z uczuleniem na żywność?

Papryka – właściwości lecznicze

Z racji tego, że papryka zawiera w sobie wiele witamin i minerałów, jest ona źródłem także licznych właściwości leczniczych. Oprócz wspomnianych wyżej wartości, warto wspomnieć, że zawiera ona polifenole, które posiadają właściwości antyrakowe, dzięki takim związkom jak kwas fenolowy, flawonoidy czy antocyjany. Oczywiście różne odmiany papryki będą miały różne właściwości i tak:

  • papryka zielona z racji dużej ilości kwasu foliowego zalecana jest kobietom w ciąży dla prawidłowego rozwoju płodu
  • papryka czerwona z dużą ilością witaminy A polecana jest tym, którzy chcą zadbać o wzrok, skórę i mają problemy z naczyniami krwionośnymi
  • ostra papryka pomaga w spalaniu tłuszczu, dodatkowo działając także rozgrzewająco i przeciwbólowo, poprawiając trawienie

Poza tym spożywanie papryki może także wspomóc libido, tak mężczyzn, jak i kobiet, a dzięki obecności związku przypominającego kortyzol, ma także pozytywny wpływ na niwelowanie zakwasów, przez co zalecana jest po wysiłku fizycznym. Działa także przeciwzapalnie.

Kto powinien unikać papryki?

Papryka jest niezwykle zdrowym i wartościowym warzywem oraz przyprawą, ale w niektórych przypadkach nie jest zalecane jej spożywanie. Szczególnie odradza się ją osobom mającym problemy z kamieniami nerkowymi, a także osobom starszym i dzieciom. Spożywanie nadmiernej ilości ostrzejszych odmian papryki może także skutkować problemami żołądkowymi, w tym także przyczynić się do raka żołądka u osób wrażliwych.

podobne:  Czego unikać na diecie?

Chorzy na artretyzm i artrozę także powinni mimo wszystko zrezygnować z papryki w swojej diecie. Surowe warzywo, szczególnie skóra jest niezwykle ciężkostrawna, dlatego mając zaburzenia pokarmowe należy uważać – nie trzeba od razu eliminować jej z posiłków, ale warto spróbować po wcześniejszej obróbce cieplnej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *