nabiał

Jak leczyć alergię pokarmową? Jak radzić sobie z uczuleniem na żywność?

Nie każdy może jeść wszystko, czego tylko zapragnie. Niektórzy muszą bacznie pilnować swej diety, by uniknąć niepożądanych objawów. Czym objawia się alergia pokarmowa? Jak przejawia się uczulenie na określone produkty spożywcze? I najważniejsze – czy jest jakiś sposób, żeby poradzić sobie z tym problemem?

Na czym polega alergia pokarmowa?

O alergii pokarmowej mówimy w sytuacji, gdy nasz układ odpornościowy niewłaściwie reaguje na produkt, którego spożycie u innych nie powoduje żadnych niepożądanych objawów. Ten rodzaj alergii dotyczy trzech procent osób dorosłych. U dzieci problem jest nieco bardziej rozpowszechniony – dotyka około sześciu procent. Niepokojąca jest jednak wyraźnie zauważalna wzrostowa tendencja. W ciągu ostatniej dekady liczba osób zmagających się z tym problemem wzrosła już prawie dziesięciokrotnie i obecnie dotyczy już siedemnastu milionów Europejczyków.

Objawy tego rodzaju alergii możemy podzielić na trzy główne kategorie. Objawy za strony układu pokarmowego, dominujące u dzieci, które nie ukończyły jeszcze czwartego roku życia, to najczęściej przewlekła biegunka, w wyjątkowych przypadkach eozynofilowe zapalenie jelit bądź jelita grubego. Wśród objawów ze strony układu oddechowego, przeważających u starszych, pojawia się astma oskrzelowa, przewlekły nieżyt nosa i zapalenie ucha środkowego.

podobne:  Nietypowe alergie – na co można mieć uczulenie?

Natomiast objawy skórne, częste zwłaszcza u niemowląt, występują pod postacią atopowego zapalenia skóry, pokrzywki i obrzęku naczynioruchowego. Alergia pokarmowa może wywoływać także inne objawy, jak choćby migrenę, zaburzenia snu czy emocji, najgroźniejszy jest jednak bez wątpienia wstrząs anafilaktyczny, który może doprowadzić nawet do śmierci.

Co wywołuje alergię pokarmową?

Co nas uczula? Zdecydowanie najczęściej są to białka mleka krowiego. Taki typ alergii występuje u trzech procent dzieci do czwartego roku życia, a u niemowląt sięga nawet ośmiu procent, najczęściej jednak zanika z wiekiem.

Niestety w przypadku innych uczulających produktów alergia rozwija się później i nie mija z biegiem lat – z reguły utrzymuje się już przez resztę życia. Najczęściej reagujemy alergicznie na orzechy (w tym także orzeszki ziemne), jaja, soję, mąkę, ryby i skorupiaki.

Jak zapobiegać alergii?

Istnieją pewne środki bezpieczeństwa, które należy przedsięwziąć, by zminimalizować ryzyko alergii u swojego dziecka. Przede wszystkim w pierwszym półroczu życia powinno się je karmić wyłącznie piersią (dopiero w drugim można wprowadzić pokarmy stałe). Na ten okres karmiąca matka powinna wykluczyć ze swojej diety wcześniej wymienione alergizujące pokarmy. Lepiej także nie włączać ich za wcześnie do jadłospisu dziecka – nie powinno tykać krowiego mleka przed ukończeniem roku, a ryb, jaj czy orzechów przed ukończeniem drugiego roku życia.

podobne:  Nietypowe alergie – na co można mieć uczulenie?

Jak leczy się alergię?

Pierwszym i podstawowym krokiem w leczeniu alergii jest przestawienie się na dietę eliminacyjną – chodzi tu o wyłączenie ze swojego jadłospisu uczulających nas składników. W ustaleniu naszego nowego menu pomoże nam profesjonalny dietetyk, sami bowiem możemy nie mieć wiedzy, pozwalającej rozeznać, jakie środki spożywcze kryją się pod tajemniczymi niekiedy nazwami.

W leczeniu farmakologicznym stosuje się leki mające złagodzić nieprzyjemne objawy. Środki przeciwhistaminowe, które pomagają pozbyć się zwłaszcza objawów skórnych, glikokortykosteroidy doustne, łagodzące dolegliwości przewodu pokarmowego, oraz sterydy, tych ostatnich jednak nie można stosować długotrwale ze względu na ich skutki uboczne.

Jedną ze skuteczniejszych metod, pozwalających na dobre pożegnać się z problemem, jest odczulanie – prawidłowo przeprowadzone sprawia, że nasz układ odpornościowy w ogóle przestaje reagować na dany alergen lub przynajmniej reakcja ta jest słabsza.