Co jeść, aby schudnąć bez efektu jojo?

Czerwone jabłko w ręce

O efekcie jojo mówi się sporo w kontekście odchudzania, zwłaszcza kiedy danej osobie zależy na szybkim efekcie. Nagłe wahania wagi mogą poskutkować natychmiastowym powrotem nadprogramowych kilogramów. Jak schudnąć efektywnie? Co jeść, żeby nie mieć efektu jojo?

Efekt jojo – kiedy się pojawia?

Efekt jojo to najczęściej reakcja na gwałtowne zmiany wagi. Organizm buntuje się przeciw nagłej utracie kilogramów. Jest to odpowiedź na stosowane głodówki czy popularne diety poniżej 1000 kalorii. Wiele osób przechodząc na dietę, marzy o szybkim efekcie, niestety takie drastyczne kroki mogą poskutkować efektem jojo. Co więc zrobić, żeby go uniknąć?

Efekt jojo – co jeść, żeby go uniknąć?

Skuteczne odchudzanie wiąże się z wieloma zasadami, których należy przestrzegać, żeby uniknąć efektu jojo. Wśród nich wymienia się stosowanie diet różnorodnych, a nie takich opartych na spożywaniu określonej grupy produktów. W internecie jest mnóstwo artykułów z poradami, jakie składniki będą odpowiednie w danej diecie. Co jeść na śniadanie, aby schudnąć, dowiesz się z artykułu na szmineczka.pl, kluczowe jest unikanie cukru. To z niego należy zrezygnować już na samym początku diety. Co zatem jest dozwolone? Wśród zdrowych produktów, które warto wprowadzić do menu, żeby uniknąć efektu jojo, znajduje się: tuńczyk, makrela, łosoś, drób, tofu, twaróg, makaron razowy, kasza gryczana, mozzarella, mleko, otręby pszenne, brokuły, pomidory, papryka, cukinia, sałata czy cytrusy.

podobne:  Choroby po pięćdziesiątce, czyli na co chorują 50 latkowie?

Dieta bez efektu jojo, czyli jaka?

Chcąc uniknąć powrotu kilogramów, ważne jest nie tylko to, co się je, ale i w jakiej ilości. Aby efektu jojo nie było, konieczne jest wybranie takiej diety, która ograniczy kaloryczność naszych posiłków o 10%. Dzięki temu organizm nie przeżyje szoku i nie będzie się buntował. Błędem jest nagłe spożywanie posiłków mniejszych o połowę czy stosowanie głodówek. To prosta droga do efektu jojo. Dieta powinna być zbilansowana, by dostarczała wszelkich niezbędnych składników odżywczych, a przy tym nie obciążała organizmu. Konieczne jest spożywanie produktów, które są bogate w witaminy, minerały konieczne do normalnego funkcjonowania.

Nie tylko dieta

Chcąc zwiększyć efektywność diety, warto wprowadzić do swojego życia ruch. Aktywność fizyczna również może pomóc w uniknięciu efektu jojo. Zaleca się, by ćwiczyć co najmniej 3 razy w tygodniu. Dzięki temu nie tylko spalimy kalorie, ale i wzmocnimy mięśnie, sylwetka będzie prezentowała się lepiej, poprawimy też swoją kondycję i przemianę materii. Nie można również zapominać o nawadnianiu organizmu. Sugeruje się, żeby dziennie pić przynajmniej 2 litry wody. Podczas diety należy też uważnie przyglądać się temu, co dzieje się z ciałem. Warto kontrolować stan zdrowia, robić niezbędne badania. Wśród nich wymienia się morfologię i poziomy hormonów, witamin i minerałów w organizmie. Trzeba pamiętać, że właściwa dieta powinna być dostosowana do nas samych, do naszych ewentualnych problemów zdrowotnych, dlatego warto skonsultować ją z dietetykiem, który weźmie to pod uwagę.

podobne:  Co jeść, aby mieć zdrowe jelita, jak jeść, aby jelita były zdrowe?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *