Co jeść, aby mieć zdrowe jelita, jak jeść, aby jelita były zdrowe?

Świeże warzywa

Chcesz mieć zdrowe jelita? W takim razie musisz lepiej zadbać o swój jadłospis. Ale nie martw się, nie każemy ci od razu przejść na restrykcyjną, pełną wyrzeczeń dietę. Wprowadź tylko kilka prostych zasad, aby zadbać o swoje jelita.

Probiotyki i prebiotyki

Nie od dziś wiadomo, że probiotyki i prebiotyki są niezwykle cennymi składnikami dla zdrowia jelit. Tylko zanim ruszysz na zakupy do apteki, zajrzyj… do swojej kuchni. Naturalne bakterie probiotyczne znajdziesz w niektórych przetworach mlecznych, takich jak kefir, maślanka oraz jogurt naturalny, a także w kiszonkach. Przy czym pamiętaj, że kiszeniu podlega nie tylko kapusta i ogórki, ale też np. rzodkiewki, możesz więc w prosty sposób uatrakcyjnić swoją codzienną dietę.

I wiemy, że nie dla każdego picie maślanki i kefiru na drugie śniadanie, czy kolację wydaje się atrakcyjne, ale jeśli podać je w postaci pysznego koktajlu z truskawkami lub bananem, to od razu robi się smakowicie, prawda?

Błonnik

Ważnym składnikiem dla jelit jest błonnik, który pomaga usuwać niestrawione resztki pokarmowe. Jeśli wraz z pożywieniem przyjmujesz jego niedostateczną ilość, możesz doprowadzić do zaparć.

Gdzie znajdziesz błonnik? Przede wszystkim w warzywach oraz owocach, aczkolwiek, co istotne, nie w sokach. Sięgaj po pełnoziarniste produkty zbożowe – razowe pieczywo, płatki owsiane czy kaszę lub ryż. Tylko uważaj, bo… nadmiar błonnika może być szkodliwy, nie suplementuj go, jeśli stosujesz zdrową, urozmaiconą dietę. Ponadto ważne jest picie dużej ilości wody, inaczej, mimo spożywania błonnika, zaparcia mogą powrócić.

Owoce i warzywa

W zdrowej diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców, najlepiej sezonowych. Latem to nie problem, bo bób, pomidory, czy truskawki same się proszą o to, aby je zjeść. Zimą możesz natomiast częściej przygotowywać warzywa korzeniowe, jarmuż, jabłka i gruszki.

W warzywach i owocach znajdziesz przeciwzapalane prebiotyki, o których wcześniej pisaliśmy, a także błonnik. Najbardziej bogate w nie są: owoce jagodowe, brokuły, brukselka, ciecierzyca, fasola czy wiśnie. Nie bez znaczenia jest również fakt, że owoce i warzywa są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania jelit.

Zdrowe tłuszcze

Choć jeszcze kilka lat temu tłuszcze były niesłusznie demonizowane, dziś sporo mówi się o tym, że stanowią ważny element zdrowego odżywiania. Tylko, co istotne, powinny to być wielonienasycone tłuszcze, które znajdziesz m.in. w nierafinowanych olejach.

Podstawą diety niech będzie oliwa z oliwek, olej rzepakowy (warto zastąpić nim słonecznikowy), a także łatwo dostępny, a przy tym pełen różnych wartości odżywczych olej lniany. W przypadku tego ostatniego musisz jednak wiedzieć, że powinien on być podawany wyłącznie na zimno, np. w formie sosu do sałatek.

Czego unikać, aby zachować zdrowie jelit?

Pisaliśmy o tym, co jeść, aczkolwiek dobrze byłoby mieć też świadomość, po jakie produkty lepiej nie sięgać. Należy unikać cukru, który sprzyja powstawaniu stanów zapalnych. Przy czym najgroźniejszy nie jest wcale cukier biały, którego używasz w kontrolowany sposób w domu, lecz różne odmiany substancji słodzących zawartych w produktach wysokoprzetworzonych. A skoro o nich już mowa, to trzeba zaznaczyć, że także i one z wielu powodów będą szkodzić twoim jelitom. Oprócz tego, że zawierają cukier, to są w nich jeszcze tłuszcze nasycone, a także duże ilości soli (lub, co grosze, glutaminianu sodu).

I żebyś nas dobrze zrozumiał – wcale nie musisz rezygnować ze wszystkiego, co lubisz, a sporadycznie zjedzony burger na mieście, czy batonik kupiony w sklepie nie spowoduje natychmiastowych problemów z jelitami. Ważne jest, aby takie produkty nie znajdowały się w twoim codziennym jadłospisie, zamiast nich, włącz do diety składniki, o których pisaliśmy wcześniej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *