Kiedy jest sezon na truskawki, szparagi, maliny…? Kiedy i jakie owoce, warzywa jeść?

Koszyk pełen owoców

Wiosną w sklepach pojawia się coraz więcej świeżych warzyw i owoców. Trudno jest zorientować się, co właśnie jest w sezonie. Poniżej przedstawiamy, kiedy najlepiej kupić dane warzywa i owoce. Warto o tym pamiętać, może to nam pomóc w planowaniu posiłków jak i budżetu domowego, bo jak wiadomo, sezonowe jedzenie zawsze jest tańsze.

Kiedy jest sezon na szparagi?

Trzeba być czujnym, ponieważ sezon na szparagi trwa zaledwie dwa miesiące, bardzo łatwo jest go przegapić. Najsmaczniejsze szparagi kupicie w sklepie na przełomie maja i czerwca, w tym okresie powinny być też tańsze niż późnym latem. W maju można zjeść młode, zielone szparagi, które nawet nie wymagają obierania.

Kiedy jest sezon na maliny?

Pierwsze maliny można zbierać w swoim ogródku już w czerwcu. W sklepie tańsze maliny są od lipca i można je kupić aż do pierwszych przymrozków, zdarza się, że możemy je jeszcze kupić we wrześniu. W późniejszych miesiącach możecie w sklepach już znaleźć maliny z innych krajów. Warto w lecie zrobić większy zapas i je zamrozić, takie owoce świetnie nadają się do smoothie czy owsianki.

Kiedy jest sezon na truskawki?

Truskawki to jeden z tych owoców, których nie warto kupować poza sezonem, te, które możecie znaleźć w sklepie zimą, są duże i często bez smaku. Polskie truskawki w sezonie są słodziutkie i soczyste. Pierwsze truskawki pojawiają się już w maju, niektóre odmiany owocują również pod koniec sierpnia i września.

Warzywa i owoce dostępne cały rok

Są jednak warzywa, które możemy jeść cały rok, a ich cena pozostaje często taka sama, do takich warzyw należą buraki, cebula, czosnek, fasola, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pieczarki, pietruszka, por, seler, topinambur i ziemniaki. Gorzej jest z owocami, przez cały rok nacieszyć się można niestety tylko gruszkami i jabłkami.

Kiedy jest sezon na dziką różę?

Fani przetworów z dzikiej róży co roku muszą się spieszyć z przetworami, ponieważ sezon na dziką różę trwa tylko dwa miesiące. Różę można kupić tylko we wrześniu i październiku, jeśli zatem uwielbiacie konfiturę z róży lub różane dżemy, macie tylko kilka tygodni na uzupełnienie swojej spiżarki.

Kiedy jest sezon na żurawinę?

Żurawinę w postaci innej niż suszonej nie jest łatwo spotkać w sklepie. Najczęściej pojawia się ona w październiku i listopadzie, jeśli zatem lubicie rozgrzewające zimowe herbatki z żurawiną, to, żeby napić się jej w grudniu, musicie zrobić sobie spory zapas w listopadzie. Zachęcamy do tego, ponieważ świeża żurawina jest pełna smaków, których nie uświadczycie w suszonych owocach.

Jakie owoce jeść latem?

Jeśli chcemy jeść, jak najwięcej owoców, dobrze je jeść latem, to wtedy większość z nich jest w sezonie, przez całe lato możemy jeść agrest, czereśnie, czerwoną porzeczkę, maliny, poziomki, rabarbar i truskawki. Te owoce bez problemu znajdziemy w sklepach od początku czerwca aż do września.

Dlaczego sezonowe warzywa i owoce są ważne?

Dietetycy zauważyli, że owoce sezonowe, które rosną naturalnie o danej porze w naszym kraju, mają wyższą gęstość energetyczną, co znaczy, że możecie dostarczyć więcej witamin, niż jedząc te same owoce poza sezonem. Garść polskich czerwcowych truskawek będzie bardziej odżywcza niż truskawki jedzone zimą sprowadzane z Hiszpanii.

4 komentarze

  1. Nie wiedziałam, że dziką różę można kupić w sklepie, będę musiała się rozejrzeć, bo naprawdę lubię konfiturę, zimą do herbatki jest najlepsza!

  2. Poluję na świeżą żurawinę! W tamtym roku robiłam z niej sok do herbaty i już nigdy więcej nie chcę pić innego soku, nigdy!!!!

  3. Właśnie jest sezon na żurawinę!!! Muszę narobić zapasów i porobić konfitury, świeża żurawina jest milion razy lepsza os suszonej.

Skomentuj qcharq Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *