Czy dzieci mogą jeść sushi? Jakie są zdrowe japońskie dania dla dzieci?
Kuchnia japońska jest uznawana za jedna z najzdrowszych, Japończycy, którzy żyją na Okinawie, potrafią dożyć nawet setki! Jaki jest ich sekret długowieczności? Okazuje się, że odpowiedzialna jest za to dieta bogata w ryby. Jednak czy kuchnia japońska jest dla każdego? Czy dzieci również mogą jeść surowe ryby? Na te pytania odpowiemy w poniższym artykule.
Czy surowa ryba jest szkodliwa dla dzieci?
Japończycy ze względu na swoje położenie mają w swojej codziennej kuchni najwięcej ryb i glonów morskich. Ryby to jedno z lepszych źródeł kwasów omega-3, to także źródło dobrze przyswajalnego białka. Ryby pozytywnie wpływają na układ nerwowy i wspierają prawidłowy rozwój dziecka, z tego powodu powinno się je włączyć do codziennej diety. Obawy mogą budzić jednak bakterie i pasożyty, które mogą się znajdować w surowych rybach, jedzenie takiego mięsa może być ryzykowne nie tylko dla dzieci, ale także dla kobiet w ciąży. Surowe ryby nie będą szkodliwe, jeśli przestrzega się wszystkich zasad higieny oraz ma się wiedzę, jak takie mięso powinno no zostać przyrządzone.
Czy dzieci mogą jeść sushi?
Ryby mogą być jednym z bardziej alergennych produktów, z pierwszymi gotowanymi posiłkami warto poczekać, chociaż do dziewiątego miesiąca życia. Surowej ryby dziecko może skosztować w wieku 3 lat, warto go jednak do takich dań, jak sushi przyzwyczajać stopniowo. Dobrym pomysłem będzie udanie się do restauracji sushi jak Sushi Sakana, która w swojej ofercie ma specjalne menu dla dzieci. W dziecięcym menu znajdziemy pieczonego łososia, kurczaka w tempurze, doradę w panko czy szaszłyki. Takie dania z pewnością pozwolą dziecku oswoić się z egotyczną kuchnią z kraju kwitnących wiśni.
Jakie są zdrowe japońskie dania dla dzieci?
Poznawanie kuchni japońskiej od sushi, może wydawać się dla dziecka czymś naprawdę ekstremalnym, surowa ryba w sushi wzbudza często nieufność wobec tego dania. Warto zatem przygodę z japońską kuchnią zacząć od innych specjałów, które będą zdrowe i pyszne.
Onigiri – zdrowa przekąska dla dziecka
Ryżowe kulki, zwane inaczej onigiri to najpopularniejsze ryżowe kanapki w całej Japonii. Dzieci i dorośli codziennie zabierają taki posiłek ze sobą do pracy. Onigiri to ryżowa przekąska w postaci kulki, wypełniona jest nadzieniem. Najpopularniejsze warianty onigiri zawierają w sobie tuńczyka z majonezem, kapustę kimchi, grzyby mung oraz tofu. Tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, bo ryżową przekąskę można przyrządzić na wiele różnych sposobów.
Yakisoba, dla małych fanów makaronu
Jeśli twoje dziecko uwielbia rosół czy dania, w których pierwsze skrzypce grają makarony, to twój maluch koniecznie musi spróbować Yakisoba. To smażony gryczany makaron doprawiony olejem sezamowym i sosem sojowym, można go podawać z warzywami i mięsem.
Bento, kolorowe śniadanie do szkoły
Jeśli twój dzieciak jest niejadkiem, do szkoły lub przedszkola przygotuj mu lunch w japońskim stylu, jako bento. Możesz w nim umieścić wspomniane wcześniej onigiri, przekąski, jak podsmażone parówki, Japończycy uwielbiają je przecinać na cztery części, tak, by o podsmażeniu przypominały ośmiorniczki. Śniadanie w bento zachęci każdego niejadka do pałaszowania.
No pewnie, że dzieci mogą jeść sushi! Przecież dzieci w Japonii i nie tylko jedzą takie potrawy od dawna i trzymają się bardzo dobrze 🙂