Jak i jaką pić kawę, aby picie kawy było zdrowe, nie szkodziło?

Młynek do ziaren kawy

Kawa to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu ludzi nie wyobraża sobie bez niej dnia. Badania wykazały, że napój sam w sobie nie jest szkodliwy jednak niepoprawne sposoby jej zaparzania oraz niektóre gatunki, mogą całkowicie zniszczyć jej pozytywne właściwości. W poniższym artykule przedstawiamy jak poprawnie parzyć kawę oraz jak jej rodzaje wybierać.

Jaka kawa jest najzdrowsza?

Każdy profesjonalny barista powie, że najlepsza kawa to ta w pełnych ziarnach mielona samodzielnie. Podstawowym bowiem celem parzenia jest wydobycie tego, co zamknięte w tych małych ziarenkach, czyli smaku i aromatu. Co ważniejsze, zdrowa kawa to na pewno same ziarna bez dodatków i innych sztucznych ulepszaczy, które zabijają w niej wszystko to, co najbardziej wartościowe. Dzięki zmieleniu kawy tuż przed jej zaparzeniem woda efektywniej wydobywa z niej składniki odpowiadające za smak i aromat, a także, zmniejsza zawartość kofeiny którą, jak wiadomo, należy mądrze dawkować.

Nie mniej istotny jest sam gatunek kawy. Najpopularniejszym i najczęściej uprawianym jest Arabika mająca odmiany bardzo wysokiej jakości. Na drugim miejscu znajduje się Robusta charakteryzująca się znacznie mocniejszym i wyrazistym smakiem. Arabika odznacza się łagodnym i delikatnym aromatem. Na półkach sklepowych można spotkać również mieszankę obydwóch tych gatunków.

Filiżanka pod ekspresem ciśnieniowym

Jakie sposoby na parzenie kawy?

Istnieje kilka sposobów parzenia kawy, a to właśnie od tego zależy jakość wydobywanego smaku i aromatu oraz wpływa bezpośrednio na nasze zdrowie. Jednym z najważniejszych czynników wpływających na właściwości wydobywane z kawy są warunki parzenia tj. temperatura wody, długość parzenia oraz zawartość kofeiny w określonym gatunku. Równie ważna jest grubość mielenia ziaren, która musi być odpowiednio dobrana.

Zdecydowanie najlepiej smakuje kawa z ekspresu. Do wyboru mamy ciśnieniowe oraz przelewowe. Ten pierwszy rodzaj cieszy się znacznie większą popularnością ze względu na szybkość przyrządzania. Jeżeli taki ekspres jest dodatkowo wyposażony w młynek, wówczas napój staje się jeszcze bardziej aromatyczny. Wysokie ciśnienie wytwarzane podczas parzenia wytrąca substancje oleiste tworzące charakterystyczną, gęstą i kremową piankę. Zmielone ziarna mają kontakt z wodą, rozgrzaną do 90 stopni Celsjusza, przez krótki czas, dzięki czemu rozpuszczają się zawarte w nich wartościowe związki a mniej substancje odpowiedzialne za gorzki i kwaskowaty smak. Kawa parzona w ekspresie jest łatwiej przyswajalna dla organizmu i nie drażni żołądka. Ważne, aby ziarna zostały zmielone jak najdrobniej.

Proces parzenia kawy w ekspresie przelewowym wygląda już nieco inaczej. Przede wszystkim woda podgrzewana jest do niemalże 100 stopni Celsjusza, a kawa przepuszczana jest przez filtr z papieru lub plastiku. Ziarna w tym wypadku muszą być grubo zmielone, a czas przygotowania uzależniony jest od mocy grzałki. Im większa, tym krótszy czas zaparzania. Tego typu ekspresy są niezwykle efektywne, gdyż można przygotować nawet litr napoju za jednym razem, co umożliwia zrobienie kawy dla większej liczby osób lub dolanie sobie kolejnej filiżanki, dzięki umocowanej pod dzbankiem podgrzewaczu. Trzeba jednak pamiętać, że zbyt długo podgrzewana kawa traci swoje właściwości.

Alternatywą dla ekspresu może być kawiarka, która bardzo upraszcza cały proces. Jest to metoda niezwykle prosta i poradzą sobie z nić nawet niedoświadczeni amatorzy. Wybór samej kawy jest szeroki i zależy od indywidualnego gustu. Przeważnie używa się mieszanek do espresso. Zdecydowanie nie poleca się gotowej zmielonej kawy ze względu na bardzo drobno zmielone ziarna. Lepszym i o wiele zdrowszym sposobem jest samodzielne zmielenie kawy w zwykłym, domowym młynku do kawy by następnie przełożyć ją do naczynia, które w szybki i zdrowy sposób wydobędzie z niej wszystko, co najlepsze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *