Jakie są przyczyny i objawy niedokrwistości? Skutki anemii

Dieta na anemie

Anemia, często nazywana również niedokrwistością, jest chorobą, na którą zapada coraz więcej osób, w szczególności kobiet. Jakie są jej przyczyny? Jak rozpoznać i leczyć anemię? Przedstawiamy najważniejsze informacje.

Co to jest anemia?

Anemia (niedokrwistowść) jest to choroba charakteryzująca się niskim stężeniem hemoglobiny, zmniejszoną liczbą erytrocytów, czyli krwinek czerwonych oraz występowaniem wskaźnika hematokrytowego poniżej wartości.

W zależności od tego, ile wynosi stężenie hemoglobiny w organizmie pacjenta, anemię można podzielić na łagodną, umiarkowaną, ciężką oraz zagrażającą życiu. Ponadto w zależności od przyczyny, dobiera się inny rodzaj leczenia.

Anemia – przyczyny

Najczęściej spotykaną przyczyną anemii jest niedobór żelaza. Rzadziej jest to spowodowane niedoborem witaminy B12, rozpadem czerwonych krwinek lub spadkiem wszystkich rodzajów krwinek wynikającym z zaniku szpiku kostnego.

Doprowadzić do tego mogą m.in. choroby autoimmunologiczne, uwarunkowania genetyczne czy choroby zapalne. Na niedokrwistość często chorują osoby będące na restrykcyjnej lub źle skomponowanej diecie wegańskiej. Wynika to z tego, że głównym źródłem witaminy B12 są produkty zwierzęce, natomiast najlepiej przyswajalne żelazo pochodzi z mięsa.

podobne:  Niedobór jodu – jakie są objawy? Jak uzupełnić niedobory jodu?

Na początku wspomnieliśmy, że na anemię częściej zapadają kobiety, co wynika z tego, że przyczyną niedokrwistości mogą być obfite miesiączki.

Istotne jest również to, w jakim stopniu organizm przyswaja niezbędne składniki, dlatego bada się m.in. stężenie ferrytyny, która odpowiada za magazynowanie żelaza.

Objawy i skutki anemii

Bez wykonania badania krwi trudno jest zdiagnozować anemię, ponieważ jej objawy są typowe również dla wielu innych schorzeń. U pacjentów cierpiących na niedokrwistość można zauważyć osłabienie, bóle i zawroty głowy, zaburzenia koncentracji, a także omdlenia. Ich skóra, usta oraz powieki są blade, włosy nadmiernie wypadają, a paznokcie łamią się. Występuje kołatanie serca, szybka męczliwość, nawet po niewielkim wysiłku.

W przypadku anemii z niedoboru żelaza konieczne jest podawanie leków z tym składnikiem oraz wprowadzenie do diety produktów bogatych w żelazo. Czasami okazuje się, że przyczyną jest słaba przyswajalność, wtedy trzeba poszerzyć diagnostykę. Natomiast gdy anemia wynika z niedoboru witaminy B12, konieczna będzie jej suplementacja, a w skrajnych przypadkach podawanie zastrzyków domięśniowych z tą witaminą.

Anemia a białaczka

Ze względu na to, że anemia i białaczka to choroby, które często współwystępują, warto byłoby rozwiać wszelkie wątpliwości w tym zakresie. Jak już pisaliśmy, niedokrwistość wynika ze zmniejszenia stężenia hemoglobiny oraz hematokrytu.

podobne:  Co jeść, aby mieć zdrowe jelita, jak jeść, aby jelita były zdrowe?

Białaczka to natomiast nowotwór układu krwiotwórczego. Może się nieustannie dzielić, tworzyć identyczne komórki kostne. Jaki ma to związek z niedokrwistością? Może jak pamiętasz, pisaliśmy o tym, że jedną z przyczyn anemii może być zmniejszenie ilości każdego rodzaju krwinek na skutek zanikania szpiku kostnego.

A więc białaczka często wywołuję anemię, aczkolwiek niedokrwistość nigdy nie będzie prowadzić do białaczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *