Zastosowanie oraz właściwości pietruszki
Pietruszka – zwykłe warzywo? A może coś więcej? Często nie doceniamy pietruszki. Owszem, jej natkę traktujemy jako dobry dodatek do zupy albo sałatki, ale wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z korzystnych dla zdrowia właściwości tej rośliny.
Jaką wartość odżywczą ma pietruszka?
Do celów spożywczych możemy wykorzystać zarówno korzeń pietruszki, jak i natkę. Te dwie części rośliny różnią się między sobą swoimi właściwościami. Natka to bardzo bogate źródło witaminy C – w jej 100 g znajduje się aż 160 mg tej witaminy, a zatem znacznie więcej niż wynosi jej dzienna norma. Zawiera też dużo żelaza, które w połączeniu z witaminą C ma lepszą wchłanialność.
A co z korzeniem pietruszki? Otóż zawiera on w sporych ilościach prowitaminę A i olejki eteryczne.
Pietruszkę warto spożywać szczególnie w przypadku pewnych schorzeń i dolegliwości, które wymieniamy poniżej. Oczywiście warzywo to nie jest lekiem, ale w wielu przypadkach może pełnić funkcję wspomagającą leczenie.
Nadciśnienie
Korzeń pietruszki zawiera duże ilości potasu. Reguluje on ciśnienie krwi, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, bierze też udział w dotlenianiu mózgu.
Anemia
Zaleca się spożywanie pietruszki, by wspomagać leczenie oraz zapobieganie anemii. Częściowo ze względu na to, o czym już powiedzieliśmy, czyli połączenie żelaza i witaminy C, przede wszystkim jednak z uwagi na witaminę K, która jest istotna dla prawidłowego przebiegania procesów krzepnięcia krwi. Także chlorofil zawarty w liściach ma dobroczynne działanie, przyczyniając się do stymulacji wzrostu komórek czerwonych krwi.
Nerki
Korzeń pietruszki ma działanie moczopędne. Zawarte w nim związki czynne przyczyniają się do zwiększenia przesączania kłębuszkowego, dzięki czemu powiększa się objętość wydalanego moczu, co jest korzystnym działaniem dla osób ze skłonnościami do obrzęków i z nadciśnieniem tętniczym. Natomiast natka działa antyseptycznie – przyczyna się do hamowania rozwoju patogennych bakterii.
Menstruacja
Przy menstruacji pietruszka może pełnić rolę środka przeciwbólowego – zawarte w niej związki czynne zmniejszają napięcie mięśni gładkich, tym samym zmniejszając ból. Warzywo to pomaga też szybko pozbyć się obrzęków, a dodatkowo łatwo przyswajalne żelazo uzupełnia niedobory wynikające z krwawienia.
Zaburzenia trawienne
Pietruszkę można też stosować w zaburzeniach trawienia, objawiających się brakiem łaknienia, bólami brzucha lub wzdęciami. Korzeń pietruszki zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit. Działa też odkażająco. Pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.