pyłek pszczeli

Pyłek kwiatowy – przeciwwskazania, dawkowanie, cena

Pyłek kwiatowy – brzmi bardzo tajemniczo, nieco baśniowo, a co oznacza? Dlaczego warto poznać jego możliwości? Wyjaśniamy!

Czym jest pyłek kwiatowy?

Pyłek kwiatowy to nic innego jak to, co zbierane jest przez pszczoły z kwiatów. Dzięki niewielkiej ilości śliny i nektaru, pszczoła formuje go w kuleczkę i przenosi na swoich obnożach. Z uwagi na to, że owady odwiedzają różne rośliny, pyłek może mieć różną powierzchnię – mniej lub bardziej chropowatą, a także kolor. Najczęściej pyłek pszczeli jest żółty, ale może też być biały lub czarny.

Co ciekawe, pyłek zbierany jest i przynoszony do ula, by nakarmić młode owady, ale i stworzyć zapasy na okres niedostatku w przyrodzie. Po pyłek kwiatowy, a więc po męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty, udają się pszczoły zbieraczki. Po powrocie do ula wzbogacają kulkę w linę i miód, rozdrabniają i ubijają w komórkach plastra. Tam zachodzi fermentacja beztlenowa. Dzięki temu wytwarza się kwas mlekowy. Taki pyłek po spreparowaniu nazywany jest pierzgą. To właśnie ona jest źródłem substancji odżywczych i mineralnych, którymi żywią się pszczoły.

Skąd bierze się pyłek pszczeli?

A skąd u ludzi bierze się pyłek kwiatowy? Jego pozyskiwanie możliwe jest dzięki zainstalowaniu na ulu zabezpieczeń, które odbierają pszczołom część pyłku. Nie dziwi więc, że cena pyłku jest bardzo wysoka. Warto jednak wiedzieć, że jego spożywanie jest doskonałym sposobem na zapewnienie sobie zdrowia, ale i na piękny wygląd. A ile kosztuje pyłek pszczeli? Za kilogram należy zapłacić jakieś 70 złotych.

Składniki pyłku kwiatowego

A co takiego ma w sobie pyłek, że warto go kupować? Przede wszystkim białko, które stanowi ponad 1/3 całego pyłku. Bardzo ważne dla ludzkiego organizmu są zawarte w nim fitohormony i enzymy, gdyż wspomagają prawidłowy metabolizm. Pyłek ma też wiele witamin, a także minerałów niezbędnych nam do funkcjonowania: potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, sodu, fosforu.

Działanie pyłku pszczelego

Pyłek kwiatowy ma wiele cennych właściwości. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem białka. Powinny go więc zażywać osoby będące na diecie wegańskiej. Jeśli napoje się posłodzi pyłkiem, wówczas zmniejszy się łaknienie. Właśnie dlatego jest świetny dla osób na diecie.

Pyłek kwiatowy pomaga wspomóc odporność organizmu. Jest przydatny w walce z anemią, złą kondycją, ale i przy regeneracji po chorobach i po zażywaniu leków. Okazuje się, że wskazany jest także na odtrucie organizmu. Zwłaszcza po wyjściu z nałogów.

Okazuje się, że pyłek zażywać powinny osoby, które przewlekle chorują. Zwłaszcza osoby z nowotworami, chorobami nerek, wątroby, z cukrzycą. Okazuje się, że pyłek kwiatowy może zniszczyć gronkowca złocistego lub ogniska grzybicy.

Na stałe w diecie pyłek powinny mieć osoby, które potrzebują zastrzyku energii i lepszych sposobów na koncentrację. Przyda się w pracy i w szkole.

Pyłek jest też idealny, gdy samodzielnie robi się kosmetyki domowymi sposobami.

Pyłek kwiatowy – przeciwwskazania

Skoro pyłek ma takie właściwości, to czy oznacza, że jest dla każdego? Zdecydowanie nie! Osoby, które są uczulone na pyłki roślinne, mogą mieć reakcję alergiczną od pyłku. Wówczas pojawia się zaczerwienienie spojówek, ale i pokrzywka, a także zaburzenia układu pokarmowego. Takie jak wzdęcia, bóle brzucha, zgaga, nudności.

Dawkowanie pyłku pszczelego

Na spożywanie pyłku pszczelego jest wiele sposobów. Najlepiej dodawać go do żywności. Warto pamiętać, by rozdrabniać pyłek. Wówczas organizm lepiej go przyjmuje. Zgodnie z zasadami, pyłek pszczeli przyjmuje się 3 razy dziennie. Najlepiej 2 godziny do pół godziny przed posiłkiem. Kuracja powinna trwać 1-3 miesięcy.

Dawkowanie dzienne zgodnie z zaleceniami określane jest w gramach.

  • Dzieci w wieku 3-5 lat – 10 gramów.
  • Dzieci w wieku 6-12 lat – 15 gramów.
  • Dzieci powyżej 12 lat oraz dorośli – 20 gramów.
  • Dorośli podczas leczenia – 30-40 gramów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *