Czy sushi jest zdrowe? Kto nie powinien jeść sushi?
Kuchnia japońska to bogactwo potraw, które przygotowuje się na bazie wszelkiego rodzaju owoców morza, a także wodorostów i warzyw. Jednym z popularniejszych typów dań jest sushi, które znaleźć można w coraz większej liczbie lokali w naszym kraju. Czy potrawa ta jest zdrowa? Czy każdy może jeść sushi?
Z czego składa się sushi?
Sushi to bardzo wdzięczne, różnorodne danie. Składa się ze specjalnej odmiany gotowanego ryżu, który zaprawiony jest octem ryżowym oraz dodatków, przeważnie surowych. Mogą składać się na nie: wodorosty nori, owoce morza, kawałki ryb, tofu, warzyw czy grzybów. W rolkach znaleźć można także tradycyjny japoński omlet tamago-yaki. Często są posypane lub obtoczone w ziarnach sezamu. Podaje je się z sosem sojowym, wasabi i marynowanym, imbirem. Sushi ze sprawdzonych restauracji jak Sakana Sushi & Sticks Katowice zawiera wysokiej jakości składniki, jest przygotowywane na bieżąco, przez co pozwala na dogłębne poznanie smaku tej charakterystycznej dla Japonii potrawy. Czy jednak warto je jeść?
Czy sushi jest zdrowe?
Sushi to bardzo ciekawe danie, które przypadło do gustu wielu z nas — wszystko dzięki unikalnej kompozycji ryżu, owoców morza oraz warzyw. Nie ma w nim zbędnych przypraw, dlatego można poczuć smak poszczególnych składników i rozkoszować się nimi. Warto także zaznaczyć, że sushi uważane są za jedno z najzdrowszych na świecie dań. Zawiera szereg mających pozytywny wpływ na organizm człowieka składników — złożone węglowodany, wysoką zawartość białka witamin, kwasy omega-3 oraz wiele składników mineralnych, m.in.: taurynę, kwas alginowy, białko, węglowodany, kwasy tłuszczowe EPA, żelazo czy jod, a także witaminy z grupy B, A oraz C, D i E. Jest to danie stosunkowo niskokaloryczne, a przy tym niezwykle sycące. Nie zawiera glutenu i jest lekkostrawne, dlatego doskonale sprawdzi się dla osób z zaburzeniami pracy układu pokarmowego. Na samym końcu warto zaznaczyć, że znacznie zdrowszym rozwiązaniem są rolki z surowymi lub lekko podpiekanymi rybami zamiast smażonymi w tempurze. Warto wybierać także wegetariańskie kompozycje. Trzeba podkreślić, że sushi przygotowywane z niskiej jakości składników, nieprawidłowo przechowywanych może wywołać zaburzenia pracy układu pokarmowego.
Czy każdy może jeść sushi?
Jak można zauważyć powyżej sushi to bardzo wartościowe danie, które uważane jest powszechnie za zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Czy jednak każdy może go jeść? Przed jego spożywaniem szczególnie przestrzegane są ciężarne, ponieważ zawarta w rolkach surowa ryba może spowodować szereg komplikacji — można jednak wybrać wersje wegetariańskie oraz z pieczonymi rybami, owocami morza. To samo dotyczy okresu karmienia piersią. Należy zaznaczyć, że sushi nie jest wskazane przy zaburzeniach pracy tarczycy oraz przy cukrzycy. Dla wielu osób bardzo ważną kwestią jest także sushi a dzieci. Uważa się, że maluchy, które ukończyły 30 miesięcy (2,5 roku) mogą zacząć jeść rolki, jednak na początku należy wystrzegać się podawania im tych, które zawierają surowe ryby i owoce morza. Niewskazane jest stosowanie dużej ilości sosu sojowego, ze względu na wysoką zawartość soli.
W głowie mi się nie mieści, że ludzie mogą jeść surową rybę, to się prosi o salmonellę…. :[
salmonella to jest głównie w jajkach, surowe ryby to głównie ryzko zakażenia listerią.