Cynk – w jakich produktach się znajduje? Rola cynku w organizmie

białe kapsułki na łyżce

Organizm ludzki potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania mnóstwo minerałów i witamin. Wiele z nich jest w stanie sam wyprodukować, a sporą ilość dostarczamy sobie z pożywieniem. A jak to jest z cynkiem? Jaką rolę pełni w organizmie i w czym można go znaleźć?

Czym jest cynk?

Cynk jest jednym z niezbędnych mikroelementów w organizmach. Co ciekawe, potwierdzono to stosunkowo późno, bo w 1957 roku. Warto wiedzieć, że cynk ma wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe. Warto więc dowiedzieć się na jego temat nieco więcej.

Cynk – rola w organizmie

Choć nie mamy zbyt wiele cynku w organizmie, prawda jest taka, że odgrywa on ogromną rolę. Jaką? Przede wszystkim wchodzi w skład około 80 enzymów. To właśnie dzięki niemu jesteśmy w stanie odczuwać smaki i zapachy. To cynk pobudza do pracy trzustkę, ale i prostatę. Jest niezbędny również do prawidłowiej przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów.

To, co istotne, cynk jest dla nas ochroną przed przeziębieniem i grypą. Wzmacnia organizm, by miał siłę walczyć z chorobami autoimmunologicznymi, ale i z grzybicą czy innymi infekcjami. Chroni komórki ciała przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.

Cynk pomaga w leczeniu zapalenia spojówek i chroni plamkę żółtą oka przez zwyrodnieniem. Jest stosowany wspomagająco przy leczeniu cukrzycy, niedoczynności tarczycy, chorób prostaty. Ponadto łagodzi objawy osteoporozy, hemoroidów, ale również przydaje się przy zapaleniach jelit czy przy wrzodach.

To substancja, która korzystnie wpływa na płodność, kobietom pomaga wyregulować miesiączkę, a u mężczyzn zwiększa produkcję plemników. Jest też skuteczny w leczeniu trądziku. Dzięki cynkowi szybciej leczą się rany i łagodzą podrażnienia.

To, co istotne dla urody, to fakt, że cynk wzmacnia włosy i paznokcie.

Ma też bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie mózgu. Poprawia sprawność intelektualną. Jest też doskonałym remedium na demencję, depresję i schizofrenię.

Objawy niedoboru cynku

Okazuje się, że większość ludzi ma za mało cynku w organizmie. Znajduje się bowiem w produktach żywnościowych, które rzadko się spożywa. Co więcej, niestety wchłanianie tej substancji jest znikome. Warto zdać sobie sprawę z faktu, że utrudnia to przede wszystkim cukier, alkohol, ale nawet dieta bogata w błonnik, produkty wzbogacone o miedź, żelazo. Niestety często z niedoborem cynku spotykają się wegetarianie, kobiety ciężarne, sportowcy, osoby ciągle się odchudzające i jedzące zbyt dużo słodyczy.

A jak rozpoznać, że w organizmie jest za mało cynku? Świadczy o tym wiele objawów. Wśród nich najważniejsza to choroby skóry, ale u brak apetytu i zmniejszone libido. Niedobór cynku wywołuje również uczucie suchości w ustach, utratę smaku i węchu. Bardzo często osoby, które mają za mało cynku w organizmie, gorzej tolerują alkohol, często są znużone. Niedobory cynku powodują pogorszenie pamięci, uważa się, że może to być jedna z przyczyn występowania Alzheimera. Osoby często chorujące na różne infekcje wirusowe i bakteryjne mogą mieć za mało cynku w organizmie.

Cynk – w jakich produktach się znajduje?

Zdając sobie sprawę z faktu, jak ważną rolę w organizmie odgrywa cynk i tego, że trudno jest go dostarczyć, a objawy niedoboru są niebezpieczne, warto dowiedzieć się, jakie jest źródło cynku. Okazuje się, że da się go dostarczyć do organizmu, choć to, czy się wchłonie jest już inną kwestią. A w czym jest cynk?

Dobrym źródłem cynku jest przede wszystkim mięso. Dlaczego? Przede wszystkim z uwagi na to, że jego przyswajalność jest większa niż produktów roślinnych, które mają błonnik i szczawiany.

Ale produkty zawierające cynk to także sery żółte, nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe i kasza gryczana, ryż. Znajdziemy go również w pestkach dyni i słonecznika, a także w orzechach.

Mniejsza ilość jest w rybach i ostrygach, w jajach i w kakao.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *