Zakwas buraczany – gdzie kupić? Cena zakwasu z buraków

przekrojone buraki na desce i zakwas w kieliszku

Wraz z rosnącym zainteresowaniem zdrowym trybem życia, coraz chętniej sięgamy po naturalne składniki, które dostarczają witamin oraz mają pozytywny wpływ na działanie organizmu. Jednym z hitów ostatnich miesięcy jest zakwas buraczany. Gdzie można go kupić? Ile kosztuje? Czy można zrobić go w domu? Odpowiedzi na wszystkie te pytania znajdziesz poniżej.

Gdzie kupić zakwas buraczany?

Wraz z jego rosnącą popularnością zakwas buraczany staje się coraz łatwiej dostępny. Dziś można kupić go nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w popularnych marketach i małych osiedlowych sklepikach. Wielu z nas chcąc kupić wysokiej jakości zakwas z buraków w niskiej cenie, decyduje się na skorzystanie z internetowych sklepów z ekologicznymi produktami oraz platform sprzedażowych – znaleźć tam można oferty od lokalnych producentów zakwasu buraczanego.

Cena zakwasu z buraków

Dobrej jakości zakwas z buraków można już kupić za około 9 zł za 500 ml. Kupując produkt sprawdzonego, renomowanego producenta, ma się pewność, że pije się zdrowy zakwas z buraka wytworzony naturalnymi metodami, bez niepotrzebnych. Ważne jest, aby pić napój pozbawiony konserwantów oraz przygotowany z wysokiej jakości buraków. Warto zaznaczyć, że półlitrowa butelka zakwasy wystarczy na dłużnej niż jeden dzień. Zalecana jest dzienne spożycie od 100 do 300 ml przez osoby dorosłe oraz 50 ml w przypadku dzieci.

Jak zrobić samemu zakwas buraczany?

Zrobienie domowego zakwasu buraczanego jest bardzo łatwe, wymaga jednak odrobinę cierpliwości. Aby przygotować napój, potrzebne są:

  • 1 kg buraków,
  • 2 litry przegotowanej, ostudzonej wody,
  • 2-4 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziarnek ziela angielskiego,
  • 2 łyżki soli.

Przygotowanie:

Obrane buraki pokroić na grube plastry. W dużym słoju lub kamionkowym naczyniu układać naprzemiennie buraki i czosnek z przyprawami. Na samej górze powinny znaleźć się buraki. W wodzie należy rozpuścić sól, następnie mieszaniną zalać warzywa, by nie wystawały ponad powierzchnię wody. Słój przykryć i odstawić na minimum 5 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy. Należy przecedzić go, przelać do szklanych butelek i przechowywać w lodówce.

Dlaczego warto pić zakwas buraczany?

Wykazano, że zakwas buraczany ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. To bardzo dobre źródło witamin (A, B6, C, E, K), a także kwasu foliowego, cezu, fosfory, kobaltu, magnezu, potasu, sodu, rubidu i żelaza. Do jego największych zalet zaliczyć można pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy – obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, a ponadto ma działanie krwiotwórcze. Dodatkowo zwiększa odporność, działa przeciwzapalnie i niweluje nieprzyjemne dolegliwości okresu menopauzalnego. Wykazano jego silne działanie antyoksydacyjne – niweluje wolne rodniki. Dzięki dużej zawartości błonnika szybko daje uczucie sytości. Dodatkowo eksperci uważają, że ma pozytywny wpływ na koncentrację oraz zwiększa wydolność organizmu podczas wysiłku.

2 komentarze

  1. Piłam kiedyś taki zakwas. Nie pamiętam, gdzie kupiłam, ale chyba w sklepie z eko żywnością. To całkiem smaczne! No i ma wiele cennych witamin i minerałów.

Skomentuj Gosia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *