Owoce – rodzaje, wartości odżywcze, witaminy. Ile owoców dziennie można jeść?

owoce-wartości-odżywcze-witaminy

Owoce dostarczają nam wiele cennych witamin. Nie tylko poprawiają nasze samopoczucie, ale także przyczyniają się do ograniczenia rozwoju niektórych chorób. Zobacz jakie działanie mają poszczególne grupy owoców, a także jakie witaminy i wartości odżywcze znajdują się w każdej z nich.

Owoce – witaminy i wartości odżywcze

Owoce dostarczają wielu cennych i niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu składników. Ponadto przyczyniają się do ograniczenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy, a nawet niektórych nowotworów. Jakie wartości odżywcze znajdziemy w większości owoców?

Owoce obfitują przede wszystkim w sole mineralne, enzymy, błonnik i antyoksydanty. Znajdziemy w nich między innymi flawonoidy oraz witaminę A (wpływającą na funkcjonowanie narządu wzroku), E, C czy K. Ponadto owoce, dzięki zawartości kwasów wzmacniają naszą odporność oraz odpowiadają za młody wygląd skóry i mocne paznokcie. Są także głównym źródłem cukrów prostych, które dostarczają nam energii na cały dzień.

owoce-cytrusy-witaminy-wartości-odżywcze

Rodzaje owoców i ich działanie

Owoce można podzielić na różne grupy. My posłużymy się podziałem na owoce zielone, czerwone, żółto-pomarańczowe oraz owoce czarne i fioletowe.

  • Owoce zielone zawierają chlorofil, który ułatwia procesy trawienia oraz wspomaga pracę wątroby (w naturalny sposób). Do grupy tych owoców należy awokado (zalecane podczas diety odchudzającej, ponieważ ma małą zawartość cukrów prostych i jest bardzo kaloryczne), oliwki, agrest czy kiwi, które ma w sobie więcej witaminy C niż cytryna!

  • Owoce czerwone poprzez działanie przeciwutleniaczy w postaci antocyjanów i likopenów, chronią organizm przed starzeniem się. Ponadto znacznie obniżają poziom cholesterolu. Do tej grupy owoców można zaliczyć maliny, wiśnie, arbuz, a także żurawinę, która ma silne działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne.

  • Owoce żółto-pomarańczowe takie jak cytryny, pomarańcze, ananasy, grejpfruty czy melony zalecane są osobom odczuwającym częste przemęczenie. Ponadto wskazane są podczas chorób związanych z układem krwionośnym i przy problemach z układem kostnym. Papaja, która również należy do tej grupy owoców, ma bardzo dobry wpływ na trawienie, a także wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej.

  • Owoce czarne i fioletowe najlepiej jeść na surowo, aby zachowały w sobie jak najwięcej antocyjanów, które dotleniają i odżywiają mózg. Ponadto sprzyjają one koncentracji i poprawiają pamięć. Do tej grupy owoców można zaliczyć aronię, borówkę amerykańską, czarne porzeczki, a także jagody, z których sok jest naturalnym lekarstwem na biegunkę.

podobne:  Czym jest toksoplazmoza i jak jej zapobiegać?

Ile owoców dziennie można zjeść?

Jak już powiedzieliśmy, owoce są cennym źródłem witamin, jednak również w ich przypadku należy zachować umiar. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) każdego dnia powinniśmy zjeść około 400-500 gramów owoców i warzyw. Taka ilość zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób, w tym na schorzenia układu krążenia i nowotwory.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *