Zakwas buraczany – gdzie kupić? Cena zakwasu z buraków
Wraz z rosnącym zainteresowaniem zdrowym trybem życia, coraz chętniej sięgamy po naturalne składniki, które dostarczają witamin oraz mają pozytywny wpływ na działanie organizmu. Jednym z hitów ostatnich miesięcy jest zakwas buraczany. Gdzie można go kupić? Ile kosztuje? Czy można zrobić go w domu? Odpowiedzi na wszystkie te pytania znajdziesz poniżej.
- Gdzie kupić zakwas buraczany?
- Cena zakwasu z buraków
- Jak zrobić samemu zakwas buraczany?
- Dlaczego warto pić zakwas buraczany?
Gdzie kupić zakwas buraczany?
Wraz z jego rosnącą popularnością zakwas buraczany staje się coraz łatwiej dostępny. Dziś można kupić go nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w popularnych marketach i małych osiedlowych sklepikach. Wielu z nas chcąc kupić wysokiej jakości zakwas z buraków w niskiej cenie, decyduje się na skorzystanie z internetowych sklepów z ekologicznymi produktami oraz platform sprzedażowych – znaleźć tam można oferty od lokalnych producentów zakwasu buraczanego.
Cena zakwasu z buraków
Dobrej jakości zakwas z buraków można już kupić za około 9 zł za 500 ml. Kupując produkt sprawdzonego, renomowanego producenta, ma się pewność, że pije się zdrowy zakwas z buraka wytworzony naturalnymi metodami, bez niepotrzebnych. Ważne jest, aby pić napój pozbawiony konserwantów oraz przygotowany z wysokiej jakości buraków. Warto zaznaczyć, że półlitrowa butelka zakwasy wystarczy na dłużnej niż jeden dzień. Zalecana jest dzienne spożycie od 100 do 300 ml przez osoby dorosłe oraz 50 ml w przypadku dzieci.
Jak zrobić samemu zakwas buraczany?
Zrobienie domowego zakwasu buraczanego jest bardzo łatwe, wymaga jednak odrobinę cierpliwości. Aby przygotować napój, potrzebne są:
- 1 kg buraków,
- 2 litry przegotowanej, ostudzonej wody,
- 2-4 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziarnek ziela angielskiego,
- 2 łyżki soli.
Przygotowanie:
Obrane buraki pokroić na grube plastry. W dużym słoju lub kamionkowym naczyniu układać naprzemiennie buraki i czosnek z przyprawami. Na samej górze powinny znaleźć się buraki. W wodzie należy rozpuścić sól, następnie mieszaniną zalać warzywa, by nie wystawały ponad powierzchnię wody. Słój przykryć i odstawić na minimum 5 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy. Należy przecedzić go, przelać do szklanych butelek i przechowywać w lodówce.
Dlaczego warto pić zakwas buraczany?
Wykazano, że zakwas buraczany ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. To bardzo dobre źródło witamin (A, B6, C, E, K), a także kwasu foliowego, cezu, fosfory, kobaltu, magnezu, potasu, sodu, rubidu i żelaza. Do jego największych zalet zaliczyć można pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy – obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, a ponadto ma działanie krwiotwórcze. Dodatkowo zwiększa odporność, działa przeciwzapalnie i niweluje nieprzyjemne dolegliwości okresu menopauzalnego. Wykazano jego silne działanie antyoksydacyjne – niweluje wolne rodniki. Dzięki dużej zawartości błonnika szybko daje uczucie sytości. Dodatkowo eksperci uważają, że ma pozytywny wpływ na koncentrację oraz zwiększa wydolność organizmu podczas wysiłku.
Piłam kiedyś taki zakwas. Nie pamiętam, gdzie kupiłam, ale chyba w sklepie z eko żywnością. To całkiem smaczne! No i ma wiele cennych witamin i minerałów.
Po co kupować zakwas z buraków, przecież można go łątwo zrobić w domu… Ja zawsze mam w lodówce swój 🙂