Czereśnie – witaminy, wartości odżywcze. Czereśnie a odchudzanie
Czereśnie to jeden z najbardziej wyczekiwanych, letnich owoców. Sezon na nie jest krótki, lecz intensywny i w jego czasie czereśnie cieszą się równie dużym powodzeniem, co truskawki. Co takiego w sobie mają, oprócz oczywiście świeżego, słodkiego smaku?
Czereśnie – właściwości
Na początku mamy smutną wiadomość – sezon na czereśnie w Polsce trwa bardzo krótko. Zwykle zaczyna się w czerwcu lub na początku lipca i trwa wyłącznie miesiąc. W tym czasie można jednak spodziewać się obfitych zbiorów, które aż kuszą, aby przygotować z nich przetwory. Ale o tym będzie jeszcze mowa, ponieważ teraz chcielibyśmy skupić się na tym, jakie witaminy i wartości odżywczy mają te owoce.
Czereśnie to prawdziwa kopalnia witamin! Można znaleźć w nich witaminy z grupy B, witaminę A oraz C. A do tego: potas, wapń, żelazo oraz jod. Oprócz tego są pełne bioflawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, które wpływają na piękny i młody wygląd skóry.
A przechodząc do konkretów – jakie są korzyści dla zdrowia z jedzenia tych owoców? Przede wszystkim są polecane na… artretyzm! To dzięki zawartej w nich witaminie B5, którą uzupełniać powinny osoby cierpiące na zniekształcenia i opuchnięcia stawów. Ponadto czereśnie mają właściwości oczyszczające i odtruwające, mogą pomóc na choroby pęcherza moczowego.
A jak to jest z odchudzaniem? Czy można jeść czereśnie na diecie redukcyjnej?
Czereśnie – kalorie
Ile kalorii mają czereśnie? W 100 g tych owoców znajduje się zaledwie ok. 50 kcal. Jednak nie to jest najważniejsze – mają one niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powodują gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi. Ponadto w 80% składają się tak naprawdę z wody.
Są też bogatym źródłem błonnika. Ten składnik nie tylko ułatwia trawienie oraz reguluje metabolizm, co ma zbawienny wpływ na Twoją figurę, ale również sprawia, że szybko odczujesz sytość. Nie musisz więc zjeść dużo owoców, aby przestać czuć głód.
Co ciekawe, jest nawet dieta czereśniowa. Powinna trwać nie więcej niż 3-4 dni, a jej celem jest przede wszystkim oczyszczenie organizmu oraz wzmocnienie układu odpornościowego. My jednak nie zalecamy takich eksperymentów bez konsultacji z lekarzem, ponieważ diety ograniczające ilość spożywanych produktów mogą prowadzić do niedoborów… innych składników odżywczych.
Ponadto czereśnie, jak każdy inny owoc, są źródłem cukrów prostych. Dlatego zalecamy ich umiar, szczególnie, jeśli dbasz o swoją sylwetkę.
Przepisy z czereśniami
Kompoty z czereśni, dżemy z czereśni, a nawet… nalewki z czereśni to tylko kilka pomysłów na przetwory, jakie można z nich przygotować. Dlatego warto korzystać z pełni sezonu i kupować te owoce, gdy są w najniższych cenach. Takie przetwory będą idealne na zimę, pozwolą też na uzupełnienie cennych w tym czasie składników odżywczych.
Punktem obowiązkowym powinno też być ciasto z czereśniami. Może być na kruchym lub biszkoptowym spodzie. Klasyczny, czekoladowy murzynek z dodatkiem słodkich owoców również będzie pysznie smakować.
A jeśli lubisz niebanalne połączenia, to w Twoim menu nie może zabraknąć… sałatki z czereśniami. Owoce te dobrze łączą się z lekkimi, twarogowymi serami, takimi jak ricotta. Możesz też połączyć je z innymi, sezonowymi produktami. A gdy zapragniesz zaskoczyć rodzinę podczas niedzielnego obiadu, zaserwuj jej pieczeń z sosem na bazie czereśni i octu balsamicznego.