Zgaga – przyczyny, objawy i zapobieganie
Zgaga dopada czasami każdego. Choć staramy się nie nadwerężać naszych żołądków tłustymi czy obfitymi posiłkami, są okazje, przy których nie możemy tego uniknąć. Jak walczyć ze zgagą, jeśli już się pojawi? I co robić, aby uniknąć jej w przyszłości?
Na czym polega zgaga?
Zgaga to jedna z najpowszechniejszych przypadłości nękających nasz przewód pokarmowy. Jej objawy to palący ból za mostkiem i w nadbrzuszu, pieczenie w przełyku, kwaśne odbijanie, a także cofanie do przełyku treści żołądkowej.
Jakie są przyczyny zgagi?
W zależności od częstotliwości występowania zgagi, można upatrywać różnych przyczyn. Sporadyczna zgaga, pojawiająca się po obfitym lub ciężkostrawnym posiłku, nie jest niczym nadzwyczajnym – to po prostu reakcja organizmu na przeciążenie żołądka. Zależnie od indywidualnych predyspozycji może pojawiać się po kwaśnych czy słodkich potrawach, kawie, niektórych owocach.
Generalnie przyczyną zgagi jest wtedy powstała w żołądku za duża ilość kwasu. Z uwagi na podwyższone ciśnienie w jamie brzusznej, częściej ta przypadłość przytrafia się osobom otyłym oraz kobietom w ciąży.
Zdarza się jednak również często nawracająca zgaga, nękająca po niemal każdym posiłku, i wtedy można mieć zasadne podejrzenia, że jest ona objawem jakiejś choroby. Zgaga towarzyszy między innymi takim schorzeniom jak refluks żołądkowo-przełykowy, wrzody żołądka lub dwunastnicy.
Jak się pozbyć zgagi?
W sytuacji, gdy dopada nas zgaga, jedną ze skuteczniejszych metod jest wypicie szklanki ciepłej wody z łyżką miodu i octu jabłkowego. Pomaga też rozpuszczona w szklance ciepłej wody łyżeczka sody oczyszczonej. Także wypicie duszkiem szklanki chłodnego mleka może przynieść ulgę.
Dobrze sprawdza się również akupresura. W przypadku zgagi doradza się, żeby przez około dwie minuty uciskać punkt znajdujący się w zagłębieniu pomiędzy kośćmi obojczykowymi. Doraźnym środkiem może być także woda wymieszana z pastą do zębów.
Pomocne są też napary, takie jak herbatki imbirowe czy kminkowe. Polecić zresztą można też i inne zioła, jak chociażby cynamonowiec, prawoślaz lekarski, rdest wielokwiatowy czy koper włoski. Dobrze zrobią nam też pokarmy o odczynie zasadowym, które działają alkalizująco, czyli zobojętniają kwasy żołądkowe. Do takich pokarmów należą na przykład migdały albo soki z niektórych warzyw, takich jak marchew, rzodkiew, ogórek i burak.
Jak zapobiegać zgadze?
To były porady dotyczące działania doraźnego, które możemy zastosować w sytuacji ataku zgagi, jednak nie rozwiążą one naszego problemu w dalszej perspektywie. Żeby w przyszłości uniknąć ataków zgagi, trzeba czegoś więcej – zmiany swojego stylu życia.
Chodzi tutaj przede wszystkim o nasze nawyki żywieniowe. Musimy pilnować, aby się nie przejadać, a z części potraw będziemy musieli zrezygnować albo przynajmniej ograniczyć ich spożywanie. Na cenzurowanym znajdują się: kawa, napoje gazowane i alkoholowe, cebula, słodycze (przede wszystkim czekolada – podobnie jak wspomniana cebula, działa rozkurczająco na zwieracz przełyku).
Długofalowe działanie będzie też mieć kuracja przy pomocy naparu z kwiatu lipy czy soku z surowych bulw ziemniaczanych, choć dla wielu pewnie taka perspektywa będzie odstręczająca. Można też dodawać do herbaty proszek węgla drzewnego – to pozwoli na dłuższy czas unormować pracę naszego żołądka.