Nadkwasota – objawy i leczenie. Dieta na nadkwasotę żołądka

Mężczyzna trzymający się za brzuch

Nadkwasota to przypadłość, która może przytrafić się sporadycznie. U niektórych jednak jest to codzienny problem związany z nadprodukcją kwasu solnego w żołądku. Zazwyczaj pomocna jest w tym dieta, która może ograniczyć nieprzyjemne objawy. Jak więc rozpoznać i leczyć nadkwasotę żołądka? Z czego lepiej zrezygnować, a co jeść zmagając się z nadkwaśnością?

Objawy nadkwasoty żołądka

Charakterystycznym dla nadkwasoty objawem jest pojawiająca się zgaga. Jest to uczucie pieczenia za mostkiem, które sięga nawet krtani i gardła. Poza tym pojawiają się także bóle brzucha, nudności, wymioty, zaparcia i wzdęcia.

Przyczyny nadkwasoty

Do nadkwasoty żołądka w znacznej mierze możemy przyczyniać się sami. Chodzi tu o spożywane posiłki, ale i sposób jedzenia. Wśród przyczyn nadkwasoty wymienia się głównie złą dietę, czyli nadmierne spożywanie tłustych potraw, słodyczy, używanie ostrych przypraw itd. Do tego dochodzi jeszcze niewłaściwe łączenie produktów, palenie papierosów, picie alkoholu, jedzenie w stresie, brak właściwego rozdrabniania pokarmu czy przejadanie się. Na nadkwasotę żołądka narażone są również osoby, które przyjmują niektóre leki, np. sterydy.

podobne:  Zaćma a jaskra – jakie są różnice?

Jak leczyć nadkwasotę?

Nadkwasotę żołądka można leczyć inhibitorami pompy proteinowej IPP. Są to leki, które w składzie zawierają np. pantoprazol czy omeprazol. Zmniejszają one produkcję kwasu solnego w żołądku i przynoszą niemal natychmiastową ulgę. Na nadkwasotę można stosować także H2-blokery, które blokują produkcję kwasu solnego. Oprócz tego dostępne są jeszcze preparaty zobojętniające kwas solny w żołądku.

Ulżyć mogą również herbatki ziołowe, szczególnie te z melisy, prawoślazu, lipy, porostu islandzkiego, perzu, krwawnika czy majeranku.

Jaka dieta na nadkwasotę żołądka?

W leczeniu nadkwasoty bardzo skuteczna może okazać się dieta, o ile jest ściśle przestrzegana. Zakłada ona wykluczenie smażonych potraw na rzecz gotowanych, duszonych lub pieczonych z małą ilością tłuszczu. Istotne jest także to, by się nie przejadać i stosować mniejsze porcje, a często, np. 5x na dobę. Na 2 godziny przed snem lepiej już zrezygnować z posiłku.

W diecie na nadkwasotę zaleca się spożywanie pieczywa pszennego, czerstwego i sucharków. Należy tym samym zrezygnować z pełnoziarnistych bułek i chlebów. Warto też wybierać mięso chude, dotyczy to również ryb. Wskazany jest drób, królik, cielęcina, mintaj, flądra, dorsz czy okoń. Unikać lepiej wieprzowiny, dziczyzny, łososia i węgorza.

podobne:  CRP – norma badania krwi. O czym świadczy podwyższone CRP?

Jeżeli chodzi o owoce, te najlepiej spożywać bez skórki, niektóre można nawet ugotować. Wskazane są jabłka, jagody, banany i brzoskwinie. Unikać należy szczególnie owoców z pestkami, np. czereśni i wiśni. Z warzyw natomiast można jeść marchew, buraki i szparagi. One również mile widziane są w postaci ugotowanej. Z pewnością wystrzegać się należy warzyw strączkowych, ale i kapusty czy cebuli.

Zmagając się z nadkwasotą trzeba zrezygnować z picia kawy, mocnej herbaty, alkoholu, napojów gazowanych. Lepiej rzucić także papierosy, które mogą przyczyniać się do nadkwaśności żołądka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *