Pomidor – kalorie, wartości odżywcze, właściwości

Pomidor to roślina pochodząca z zachodniej części Ameryki Południowej. Chętnie spożywany, używany do sałatek lub do soku, pomidor jest wartościowy pod względem odżywczym i w wielu aspektach korzystnie działa na nasz organizm.

Czytaj dalej Pomidor – kalorie, wartości odżywcze, właściwości

Owoce – rodzaje, wartości odżywcze, witaminy. Ile owoców dziennie można jeść?

Owoce dostarczają nam wiele cennych witamin. Nie tylko poprawiają nasze samopoczucie, ale także przyczyniają się do ograniczenia rozwoju niektórych chorób. Zobacz jakie działanie mają poszczególne grupy owoców, a także jakie witaminy i wartości odżywcze znajdują się w każdej z nich.

Czytaj dalej Owoce – rodzaje, wartości odżywcze, witaminy. Ile owoców dziennie można jeść?

Niska hemoglobina – przyczyny, objawy, leczenie. O czym świadczy niski poziom hemoglobiny?

Hemoglobina to bardzo ważny składnik krwi, który ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, dlatego warto regularnie sprawdzać jej poziom. Jakie mogą być przyczyny niskiej hemoglobiny i jak rozpoznać pierwsze objawy? Co powinniśmy wiedzieć o leczeniu niedokrwistości?

Czytaj dalej Niska hemoglobina – przyczyny, objawy, leczenie. O czym świadczy niski poziom hemoglobiny?

Witamina K – występowanie, właściwości, dzienne zapotrzebowanie

Zbilansowana dieta powinna być bogata w witaminy i minerały, które pozytywnie wpłyną na działanie naszego organizmu. Jednym z tych ważnych składników jest witamina K. Czym się charakteryzuje? W jakich produktach można ją znaleźć i jakie jest jej dzienne zapotrzebowanie?

Czytaj dalej Witamina K – występowanie, właściwości, dzienne zapotrzebowanie

Jakie witaminy ma sałata? Rodzaje sałaty

Sałata to roślina bardzo często pojawiająca się w naszej kuchni. Jest zdrowa dzięki bogatemu źródłu witamin, lekkostrawna, jak również można jej użyć do przyrządzania bardzo wielu potraw. Jak jednak wygląda w rzeczywistości wartość odżywcza sałaty? Jakie ma witaminy? Jakie rodzaje sałaty możemy spotkać?

Czytaj dalej Jakie witaminy ma sałata? Rodzaje sałaty

Jakie są właściwości granatu? Wartości odżywcze i zastosowanie granatu

Granat jest egzotycznie wyglądającym, słodkim owocem, którego obieranie dla nowicjusza stanowi nie lada zagwozdkę. Aby jednak przekonać Cię do niego, napiszemy, jakie wartości odżywcze posiada, co można z niego przygotować oraz odpowiemy na pytanie: jak obrać granata?

Czytaj dalej Jakie są właściwości granatu? Wartości odżywcze i zastosowanie granatu

Co to efekt jojo? Jak uniknąć efektu jojo?

Efekt jojo to termin, który wywołuje przerażenie u większości kobiet. Każda z nas stara się go uniknąć, lecz jak wychodzi – różnie bywa. I teoretycznie każda z nas wie, jak schudnąć bez efektu jojo, to w praktyce… No właśnie. Dlatego przypomnimy zasady dotyczące tego, jak uniknąć dodatkowych kilogramowych po wyjściu z diety odchudzającej.

Czytaj dalej Co to efekt jojo? Jak uniknąć efektu jojo?

Czereśnie – witaminy, wartości odżywcze. Czereśnie a odchudzanie

Czereśnie to jeden z najbardziej wyczekiwanych, letnich owoców. Sezon na nie jest krótki, lecz intensywny i w jego czasie czereśnie cieszą się równie dużym powodzeniem, co truskawki. Co takiego w sobie mają, oprócz oczywiście świeżego, słodkiego smaku?

Czytaj dalej Czereśnie – witaminy, wartości odżywcze. Czereśnie a odchudzanie

Zastosowanie oraz właściwości pietruszki

Pietruszka – zwykłe warzywo? A może coś więcej? Często nie doceniamy pietruszki. Owszem, jej natkę traktujemy jako dobry dodatek do zupy albo sałatki, ale wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z korzystnych dla zdrowia właściwości tej rośliny.

Czytaj dalej Zastosowanie oraz właściwości pietruszki

Nektarynka – witaminy, wartości odżywcze, zastosowanie

Uprawiana już w epoce starożytnej popularność zyskała dopiero w XX wieku. Nektarynka to odmiana brzoskwini zwyczajnej, jest słodszą wersją swojej mechatej kuzynki. Jakie wartości odżywcze znajdziemy w nektarynkach i dlaczego warto je jeść?

Czytaj dalej Nektarynka – witaminy, wartości odżywcze, zastosowanie