Co jeść dla zdrowia? Popularne superfoods

Zdrowe jedzenie w misce

Zdrowa dieta to temat bardzo na czasie. Świadomość społeczna związana z właściwym odżywianiem jest coraz lepsza, a co za tym idzie, coraz częściej poszukuje się żywności, która będzie w stanie dostarczyć nam jak największe ilości składników odżywczych wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Pomóc mogą w tym superfoods, czyli zdrowe produkty spożywcze.

Czym jest superfoods?

Superfoods lub inaczej super żywność, to po prostu lista produktów spożywczych, które charakteryzują się szczególnie dobroczynnym wpływem na organizm człowieka. Chodzi tutaj przede wszystkim o to, że zawierają one duże bogactwo witamin, minerałów i innych substancji odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ciała. Mają one właściwości neutralizujące namnażanie wolnych rodników, które przyczyniają się do powstania wielu chorób, w tym nowotworów. Pomagają zachować sprawność, przeciwdziałają otyłości, cukrzycy oraz innym chorobom cywilizacyjnym.

Zdrowe jedzenie wcale nie musi kosztować wiele i na półkach sklepowych go nie brakuje. Polskie superfoods wymienia autor w artykule, gdzie można się dowiedzieć, że warto sięgać choćby po siemię lniane, kaszę jaglaną czy nawet czosnek. Warto wymienić też inne zdrowe produkty, które znajdują się w tej grupie.

Olej lniany na odchudzanie

Do grupy superfoods zalicza się popularny i powszechnie używany w kuchni olej lniany. Dzięki zawartości witaminy E, działa odmładzająco, a także wpływa pozytywnie na proces spalania tkanki tłuszczowej. To rzecz jasna nie jest bez znaczenia dla naszej sylwetki i chęci odchudzania.

Jagody goji dla odporności organizmu

To zdecydowanie jedno z najpopularniejszych produktów zaliczanych do superfoods, które znajduje się na liście zagranicznej. Dzięki dużej zawartości witaminy C (500 razy większej niż w pomarańczach), świetnie sprawdza się w profilaktyce przeziębień oraz przy budowaniu odporności organizmu. Oprócz tego zawiera także witaminy A i E oraz liczne aminokwasy. Jest to jeden z najzdrowszych owoców znanych na świecie.

Kurkuma z właściwościami przeciwzapalnymi

Kurkuma to przyprawa, która wywodzi się z Indii, ale w polskiej kuchni też jest doskonale znana, a mało kto wie, że wykorzystuje się ją także w medycynie. Jest on silnym środkiem antyseptycznym i antybakteryjnym, działa też jako lek przeciwbólowy. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym świetnie sprawdza się przy zapaleniu stawów i walce z rakiem.

Przyprawa kurkumy

Żeń-szeń z szerokim zastosowaniem

Zdecydowanie żeń-szeń jest w Polsce doskonale znany, choć przeważnie jako składnik suplementów, sama roślina posiada jednak całe mnóstwo właściwości prozdrowotnych, dzięki którym wpływa na poprawę odporności organizmu, usprawnia przemianę materii, dodaje energii, poprawia nastrój, jak również chroni przed osteoporozą czy nowotworami. Możliwości tej rośliny są jednak znacznie szersze!

Czarny bez jako lek przeciwwirusowy

Do prawdziwie polskich superfoods zalicza się też czarny bez, który przez wieki był wykorzystywany w medycynie naturalnej między innymi jako środek przeczyszczający, moczopędny i napotny. Obecnie swoje zastosowanie znajduje jako lek przeciwwirusowy, przeciwbakteryjny i przeciwzapalny. Działa także jako silny antyoksydant, chroniący przed stresem, nowotworami czy chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *